
Den här sötsliskiga saken bjöd jag min pappa på farsdag.. Söt var den, nästan så tungan krylla sig =)..Men det var nog min hemmagjorda blåbärssylt som gjorde det. Hittade det här receptet hos Leila men hade inte frysta blåbär hemma, bara hallon så det fick det bli =)
här kommer receptet:
Pajdeg: 75 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 st ägg
0.5 msk vatten
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
0.5 st ägg
0.5 msk vatten
Fyllning: 250 g frysta blåbär
2 dl blåbärsylt
1 msk balsamvinäger
2.5 msk potatismjöl
Havresmulor till toppen:
75 g smör
2.5 dl havregryn
1.5 dl socker
2.5 dl havregryn
1.5 dl socker
Gör så här
1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och vatten, arbeta så att degen precis binder.
3. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan kavling.
4. Kavla ut degen och fyll en 24 diameters pajform med räfflad kant, nagga botten med gaffel och fäst kanterna noga med aluminiumfolie.
5. Förbaka pajskalet i gyllene i 175 grader, cirka 10 minuter.
6. Blanda ihop fyllningen till pajen och fyll det förbakade pajskalet.
7. Smält smöret i en kastrull eller micro.
8. Blanda i havregryn och socker, låt svälla 2 minuter.
9. Strössla havresmulet över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i 175 grader, cirka 25 minuter.