Pannacotta med vit choklad

Kommentera
Jag har aldrig ätit pannacotta så tänkte att jag kunde passa på nu när vi skulle få besök i helgen. Valde att göra en med vit choklad för att jag helt enkelt är lite svag för just vit choklad. Toppa den med hallon och jordgubbsdessertvinäger. Det blev mumsigt! Kommer göra pannacotta fler gånger med tanke på att det var så lätt och gick snabbt att göra plus att den var god. Här kommer receptet:
 
5 dl grädde1 st vaniljstång
eller 1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
3 st gelatinblad
eller 1,5 tsk gelantinpulver
 
Garnering:
ca 0.5 dl bär ev. ca 15 g flagad choklad
Glutenfritt
 
Gör så här:
 
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mät upp grädden i en kastrull, det går bra med vispgrädde eller annan grädde. Det går också bra med en blanding av vispgrädde och mjölk eller vatten.
Om du använder vaniljstång, snitta den och skrapa ur fröna. Lägg både vaniljstång och alla frön i grädden.
Om du använder vaniljsocker så tillsätter du bara den till grädden.
Låt koka upp och koka ca 1-2 minuter, var försiktig så att det inte kokar över.
Tillsätt chokladen. Rör tills den smält.
Ta bort kastrullen från plattan nu om du inte redan gjort det (mycket viktigt).
Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa tills gelatinet är smält.
Häll upp i portionsskålar. (Om du inte har en bra kastrull att hälla ur så kan du antingen använda såsslev eller så häller du upp smeten i t.ex. ett litermått som går lätt att hälla ur eller så använder du en "candy funnel" som på bilden.)
Låt stelna i kylskåp minst 2-3 timmar.
Dekorera med syrliga bär och ev. flagad choklad. (För att få chokladen flagad kan man ta en osthyvel och hyvla på sidan av chokladbiten.)