smörhönor

Kommentera
Min mamma har många gånger pratat varmt om mormors smörhönor, tyvärr så kommer jag inte själv ihåg dem och hon har inte haft något recept så jag har letat runt lite på nätet för att hitta. Jag hittade att recept för några månader sedan som jag har sparat för att testa. Så idag blev det bullbak och så här ser de ut.
De blev goda och var rätt lätta att göra. Mamma har nämt något om att mormor tog pärlsocker och sötmandel på med. Får ta och testa det en annan gång. Så klart ska jag ta hem en påse bullar till mamma så att hon får smaka på dem och kanske minnas sina barndomsdagar =)
Här kommer receptet:
 
Vetedeg:
5 dl mjölk
 1 paket jäst
1 tsk salt
2 dl socker
2 tsk nystött kardemumma
Cirka 1 ½ liter vetemjöl
150 gram smör
 
Fyllning:
150 gram smör
2 krm salt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 tsk kanel
 
Ägg till pensling
 
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och tillsätt lite i taget i bunken medan du vispar. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Ha i mjölet lite i taget och knåda degen till den släpper bunkens kanter. Smält smöret, ställ det åt sidan att svalna och tillsätt sedan över degen. Knåda till smöret sugits in i degen. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter, gärna 45 minuter innan du bakar ut. Rör under tiden ihop fyllningen. Dela degen i 30 bitar, Rulla till släta bullar utan att använda mjöl. Tryck ett hål mitt i bullen och klicka i fyllning. Låt bullarna jäsa på plåt under bakduk i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda bullarna på 200-225 grader i cirka 10 minuter.