Prinsesstårta

Kommentera
 
 
 
Lillsyrran ringer och frågar Du Marina du skule inte vilja baka doptårtor.. Hua jag som aldrig gjort en tårta i mitt liv.. Någon gång ska ju vara första gången så jag började provbaka. Mina tjejer ville vara med så vi bestämde oss för att baka en tårta till morfar. Måste säga att den blev helt okej. Marsipanen kom på bra och tjejerna satte dit blommorna och strössel.. Jag använde mig av detta receptet:
 
TÅRTBOTTEN - TRE LIKA
1 st

Vilken diameter bakformen har styr mängden ingredienser:
15-18 cm: 2 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1 tsk bakpuler*
20 cm: 3 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1 tsk bakpulver*
24 cm: 4-5 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 1,5 tsk bakpulver*
26 cm: 5-6 stora ägg, strösocker, vetemjöl (och ev. potatismjöl), 2 tsk bakpulver*

* Om ägg och socker vispas länge kan man minska bakpulvret med en tredjedel eller till och med hälften.


Gör så här:
Ta fram äggen i tid så att de blir rumsvarma och ta fram tre glas. Knäck äggen i ett av glasen. Fyll nästa glas med lika mycket strösocker. Det tredje glaset fyller du med lika mycket vetemjöl. Man kan ersätta en 1/4-1/3 av mjölet med potatismjöl (du kan ersätta allt vetemjöl med potatismjöl om du vill baka en glutenfri tårtbotten) eller kakao om man vill ha en chokladtårtbotten. Ha även i bakpulvret i glaset med mjöl och rör om ordentligt så att bakpulver och mjöl blandar sig ordentligt.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Smöra bakplåtspapperet och mjöla formen (använd potatismjöl om du bakar glutenfritt). Häll i smeten i formen.


Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg

Se till att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minuterna eftersom botten då kan sjunka ihop. Jag tycker att jag brukar se på kakan när den börjar bli klar, då släpper den från bakplåtspapperet. Känn efter med en provsticka så att kakan inte är kladdig i mitten. Ta ut tårtbotten ur ugnen och låt den svalna något innan du stjälper upp den.
Så här blev doptårtorna. Syrrans vän gjorde nallarna. Vi gjorde även cakepops doppade i vit choklad..