chokladbeskvier

Kommentera
Ursäkta bilden. Gjorde dessa sötnosar mitt i natten. Det som stör mig lite är att jag inte kommer ihåg vilket recept jag använde så jag skriver upp både så får man testa sig fram. Goda var de i alla fall =)
Botten:
 
250 g mandelmassa
1 äggvita
 
Fyllning:
 
50 g mörk choklad
125 g rumsvart smör
1,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
 
Cirka 150 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 175 C.
Riv mandelmassan fint och rör sedan ihop med äggvitan till en fin smet.
Spritsa sedan ut blandingen på ett bakplåtspapper i cirklar och platta till dem om det behövs.
Grädda i ugnen i cirka 10 min. Låt sedan svalna.
Smält chokladen i över vattenbad eller i mikron.
Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt med elvisp.
Tillsätt sedan äggulan under omrörning och efter det tillsätt även chokladen under omrörning.
Spritas smörkrämen på bottenplattorna och låt svalna.
Smält sedan den mörka chokladen.
Nu ska man doppa den sidan med smörkräm ner i chokladen.
 
eller
 
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st äggvitor
 
smörkräm
 
1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe
 
till doppning:
 
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %
 
Botten
Sätt ugnen på 180 grader.

Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.
Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.
Smörkräm och doppning
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.
Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.
Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.
Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.
Rör ner kallt espressokaffe.
Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.
Låt stelna i kyl eller frys.
Smält choklad till doppning i ett vattenbad.
Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.