egengjord nutella

Kommentera
 
Börja med att värma ugnen till 200°C. Häll ut 200g hasselnötter på en plåt och placera i mitten av ugnen. Låt rosta i cirka 5-10 minuter så man ser att skalen börjar lossna, tänk på att röra om några gånger och vara noga med att de inte bränns! Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Gör detta. Det är inte jättenoga med att få bort allt skal. Placera nötterna i en mixer och mixa i cirka 10 minuter. Det känns som en evighet, men ge inte upp! Pausa även emellan och skrapa ned nötsmöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör.
 
Eller så kan man tillsätta ungefär 3 msk kakao, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1-2 msk socker/stevia/sött och få sin egen hemmagjorda nutella! Var bara noga med att smaka av. Tillsätta så mycket kakao och sött som du gillar. Att söta med honung fungerar också, men den lena konsistensen försvinner då honungen binder samman det hela och det blir en mer grynig konsistens! Jag tillsatte även ca 50 g smält choklad.