
Går igenom mina foto och hittar en massa bakverk som jag inte har laddat upp här på bloggen. Synd att missa recepten. Det var ju just därför jag skaffade bloggen för att samla på mig en hel drös med goda recept. Här kommer ett recept på en oreocheesecake. För egen del har jag kommit fram till att jag inte är så förtjust i mascarpone utan föredrar den lite mer syrliga philadelphiaosten..
Botten
150 g oreos eller andra kex/kakor
75 g smält smör
Fyllning
200 g cream cheese
250 g mascarpone
250 ml vispgrädde (det går bra med 300 ml också!)
150 g strösocker (ca 1½ dl)
1 tsk vaniljpasta
100 g oreos, hackade eller krossade
Gör så här
Tillsätt grädden i ostsmeten. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. Vänd sist ner de hackade oreokakorna.
Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat.
Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med mini-oreos eller krossade oreos.
Chokladfudgesås
40 g smör
50 g sirap (drygt 2 msk)
40 g strösocker (ca ½ dl)
12 g kakao (2 msk)
½ tsk vaniljextract eller 1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde
Lägg alla ingredienser till såsen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt ca 20-30 minuter. Blandningen ska bli glänsande och lite tjockare i konsistensen. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!
Ta av från värmen och låt svalna en liten stund innan den hälls upp på burk.
Servera såsen kall eller varm.
150 g oreos eller andra kex/kakor
75 g smält smör
Fyllning
200 g cream cheese
250 g mascarpone
250 ml vispgrädde (det går bra med 300 ml också!)
150 g strösocker (ca 1½ dl)
1 tsk vaniljpasta
100 g oreos, hackade eller krossade
Gör så här
Klä botten av en springform som är 18-20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Det blir både enklare och snyggare att ta ut cheesecaken så.
Kör kakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder cheesecakesmeten.
Vispa grädden i en bunke och ställ åt sidan.
Rör cream cheese och mascarponen mjuk och klumpfri med elvisp i en stor skål. Tillsätt socker och vanilj och vispa slätt.
Tillsätt grädden i ostsmeten. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. Vänd sist ner de hackade oreokakorna.
Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat.
Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med mini-oreos eller krossade oreos.
Chokladfudgesås
40 g smör
50 g sirap (drygt 2 msk)
40 g strösocker (ca ½ dl)
12 g kakao (2 msk)
½ tsk vaniljextract eller 1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde
Lägg alla ingredienser till såsen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt ca 20-30 minuter. Blandningen ska bli glänsande och lite tjockare i konsistensen. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!
Ta av från värmen och låt svalna en liten stund innan den hälls upp på burk.
Servera såsen kall eller varm.
