vaniljsmulkaka med svarta vinbär

Kommentera
 
Jag har plockat på mig en del svarta vinbär och visste inte riktigt vad jag skulle hitta på med dem. Googlade runt lite på nätet och fastnade för denna kaka. Är inte så glad i att äta dem bären som de är men tillagade är de helt fantastiskt goda. De får mig att tänka tillbaka till när jag var liten och mormor bjöd på bullar och hemmagjord saft. En måbra känsla. Här kommer receptet: 
 
16-20 stora bitar

7 ½ dl vetemjöl

4 ½ dl strösocker

6-7 tsk bakpulver

250 g smält smör

3 ägg

3 dl crème fraiche

ev. 2 dl svarta vinbär

2 msk vaniljsocker

2 msk florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smält smöret.

2. Blanda strösocker, mjöl och bakpulver i en bunke. Slå över det smälta smöret och rör till en smuldeg.

3. Ta 3 dl smulor åt sidan i en skål och låt den vara en stund.

4. Rör ner äggen i resten av smulorna (första bunken) och rör sedan ner crème fraichen.

5. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca. 30x40 cm.

6. Strö över blåbären och tryck ner dem lite.

7. Strö de smulor du tagit åt sidan över blåbären.

8. Grädda i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.

9. Blanda florsocker och vaniljsocker. Använd en sil och sikta blandningen över kakan. Skär i lagom stora rutor.

Färdigt!